Kochani! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam spokoju i odpoczynku, czasu spędzonego z najbliższymi, z daleka od negatywnych myśli, za to ze szklanką grzanego wina (lub herbaty) i kawałkami ulubionego ciasta <3
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki marmolady
- 2/3 szklanki miodu
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- czubata łyżka kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło i miód, nie gotuj, trzymaj na ogniu tylko do rozpuszczenia składników. Wystudź. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz rozpuszczone (wystudzone) masło z miodem, jajko i marmoladę. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych, na zmianę z mlekiem, ucieraj.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 50-55 min. Wbij patyczek w środek ciasta, jak będzie suchy, piernik jest gotowy. Po wystudzeniu udekoruj lukrem, polewą lub posyp cukrem pudrem.
Prześlij komentarz